Ons verhaal

Kopjezwam

Circulair ondernemen

Leegstand:


Kopjezwam creëert meerwaarde op verschillende reststromen. Dit principe trekken we graag door als het over bedrijfsruimte gaat. We hebben er steeds bewust voor gekozen om in leegstaande en dus onbenutte ruimtes te werken. Dit bleek geen evidente keuze maar we blijven ervan overtuigd dat er in stedelijke centra voldoende leegstand is waarin op deze manier meerwaarde gecreëerd kan worden. Op dit moment is Kopje Zwam gehuisvest in een verdieping van een oud pand in hartje Brugge die gehuurd wordt van vzw Oranje. Het is een gebouw die gedeeld wordt met verschillende andere organisaties.

Korte keten:

Kopjezwam streeft ernaar om de verse producten in korte keten te verkopen. Voor particulieren via de eigen webshop met ophaalpunten in Brugge en via enkele lokale Buurderijen (Boeren en Buren) en de Lokaalmarkt Brugge. Daarnaast leveren we ook aan diverse horecazaken in de regio Brugge.

Sociaal:

Die samenwerking met Oranje blijft niet beperkt tot bedrijfsruimte. Wekelijks gaat een cliënt van Oranje, in het kader van dagbesteding, op pad in Brugge om koffiegruis op te halen. Deze samenwerking is een winwin voor beide partijen; het is een eerste stap voor Kopjezwam om haar sociaal engagement vorm te geven én het is een resultaatgerichte bezigheid voor cliënten van vzw Oranje. We willen de samenwerking met Oranje en eventuele andere partners in de toekomst verder uitbouwen en versterken.

Circulair ondernemen


“In ons huidige lineaire economische systeem worden grondstoffen omgezet in producten, die aan het einde van hun levensduur worden vernietigd. De circulaire economie richt zich daarentegen op een maximale herbruikbaarheid van producten en grondstoffen en een minimaal waardeverlies.” (Vlaanderen Circulair)

Elk product van Kopje Zwam moet voldoen aan bovenstaande definitie van circulair ondernemen. Zo kweken we oesterzwammen op reststromen als koffiedik (van Brugse horeca) en koffieschillen (van lokale branderijen). We hergebruiken deze reststroom en creëren er meerwaarde mee. Na enkele oogsten, composteren we het substraat. En op de verkregen compost kweken we microgroenten. Voeg daaraan het gebruik van leegstaande ruimtes toe, en je krijgt een schoolvoorbeeld van circulair werken.

Contacteer ons


Adres: Sint-pieterskaai 67 8000 Brugge


Email: info@kopjezwam.be


Phone: +32 485 64 13 66